Echo

Op mijn praktijk aan de Gorechtkade heb ik zelf een echo-apparaat staan. Ik ben bevoegd en bekwaam in het maken van echo’s. Ik maak zelf termijnecho’s en liggingsecho’s. Dit zijn de zogeheten eerstelijns echo’s.

De termijnecho is de eerste echo die rondom 10-11 weken zwangerschap zal plaatsvinden om de duur van de zwangerschap te bepalen. Dit doe ik door jullie kindje op te meten met de kruin-stuitlengte.

Soms kan het medisch nodig zijn om een echo wat eerder plaats te laten vinden. Dit is echter alleen in goed overleg met mij.

Ter voorbereiding op een termijnecho vraag ik je om een wat vollere blaas te hebben. Dit vergemakkelijkt het onderzoek. Soms kan het nodig zijn om een echo vaginaal te verrichten. Dit is echter alleen in goed overleg met jou! Mocht je dit niet prettig vinden, dan kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

De liggingsecho vindt plaats rondom 36-37 weken. Dan kijk ik, naast de ligging van het kindje, ook naar de hoeveelheid vruchtwater, de niertjes van jullie kindje en de blaas/maag van het kindje. Dit zijn belangrijke punten om te bekijken. Mocht hier wat mee zijn, dan kan het zijn dat ik je door stuur naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Naast deze termijnecho is er een mogelijkheid om te kiezen voor de zogeheten 20weken echo. Hier zal ik jullie over informeren, of kijk alvast zelf op: www.pns.nl

Bij indicatie voor de groei van jullie kindje zal ik jullie doorverwijzen naar een praktijk die de groeiecho kan uitvoeren. Mocht je kiezen voor de combinatietest, waarbij ook een echo nodig is, zal deze ook niet bij mij plaatsvinden. Deze echo, de groeiecho en de 20weken echo vinden dus niet bij mij in de praktijk plaats. Hiervoor kun je terecht bij Echotoon (alleen 20 weken echo), Vita, First Look of de Stadspraktijk Groningen.

Verder zal ik ook na het plaatsen van een spiraal met de echo kijken of de plaatsing goed gelukt is, deze echo valt onder mijn service.

Kosten en zorgverzekering

Een diagnostische echo wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat niet van je eigen risico af. Een echo op verzoek (pretecho) is altijd voor eigen rekening, zie kopje pretecho’s.

Pretecho’s

Wil je alvast kennismaken met jullie kindje, dan kan dat met een pretecho! Pretecho’s zijn, zoals de naam al zegt, voor de leuk.

Een pretecho kan al vanaf 7wkn om het hartje te zien kloppen bij je kindje.

Daarnaast zou je, indien jullie willen weten wat het geslacht van je kindje is, vanaf 15 weken zwangerschap een geslachtsbepaling doen. Dit is niet altijd met 100% zekerheid te zeggen, maar meestal is het goed te zien.

Tevens is het mogelijk om later in de zwangerschap, zo rond 28 tot 30 weken, een pretecho te doen. Hierbij kun je meer van het gezichtje van jullie kindje zien.

Alle echo’s zullen gemaakt worden door middel van een 2D-echo. Een 2D-echo is zwart-wit en ‘plat’ en lijkt op MRI- of röntgenbeelden. Je kunt je baby hierbij zien bewegen en het gezichtje kun je en profil zien.

Alle fotootjes en korte filmpjes die ik maak zal ik op een USB-stick opslaan. Dit zit bij de prijs inbegrepen, tevens zal ik 2 fotootjes afdrukken.

De kosten voor een pretecho zal €35 bedragen. Dit is inclusief USB-stick en 2 afgedrukte fotootjes. Dit kan per pin betaald worden (indien je contant wenst te betalen dan is gepast alleen mogelijk).